Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over Oost aan Zet? Kijk dan eerst of je vraag op deze pagina beantwoord wordt. De vragen zijn ingedeeld in de volgende onderwerpen: 

Plan opstellen
Plan insturen
Plan uitvoeren
Liken/reacties geven
Stemmen
Over deze website

Plan opstellen

Zijn er spreekuren waar ik met jullie kan overleggen?

Jazeker! Op de pagina 'Hulp bij je plan' vind je de spreekuren, maar ook bewoners en organisaties uit Oost die je willen helpen.

Je kan ons ook een e-mail sturen met je vragen: oostaanzet@haarlem.nl.
Wil je liever worden teruggebeld? Vermeld in je e-mailbericht dan ook je telefoonnummer en we maken zo snel mogelijk een afspraak met je.
Of bel naar de gemeente Haarlem op 14 023, en vraag naar Team Oost aan Zet.

Hoeveel geld mag ik vragen voor mijn plan?

Je mag een bedrag aanvragen tussen 3.000 euro en het maximum dat voor een van de gebieden in Oost geldt.

Dus voor Oud-Oost (Amsterdamse Buurten en Slachthuisbuurt: tussen 3.000 en 40.000 euro.
Voor Nieuw-Oost (Parkwijk, Zuiderpolder en Penningsveer): tussen 3.000 en 25.000 euro.
En voor Spaarne-Oost: tussen 3.000 en 10.000 euro.

Voor ideeën onder de 3.000 euro heeft de gemeente een ander budget: het Leefbaarheid en Initiatiefbudget. Je leest er meer over op https://www.haarlem.nl/leefbaarheid-en-initiatiefbudget/.

Hoe bepaal ik wat mijn idee kost?

Probeer je idee voor jezelf eerst zo duidelijk mogelijk op papier te zetten. Bedenk goed wat je nodig hebt en wie je daarbij moet helpen, en hang daar een prijskaartje aan. Vaak kan je op internet al een goede indruk krijgen van wat zaken kosten.

Kom je er niet uit? Dan helpen wij je. Ga naar een van de spreekuren of stuur ons een e-mail op oostaanzet@haarlem.nl. Ook kan je op de pagina 'Hulp bij je plan' mensen vinden die je advies kunnen geven.

Kan je iets zelf doen? Of heb je een club van vrijwilligers om je te helpen? Dat scheelt weer kosten.

Ik wil een bedrijf in Haarlem-Oost starten, mag ik daar ook een plan voor indienen?

Nee, Oost aan Zet is niet bedoeld voor commerciële, ideologische of religieuze initiatieven. Daarvoor zijn andere financieringsmogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op de Haarlemse initiatievenwebsite www.haarlemlink.nl.

Ik wil graag een plan indienen voor een andere wijk in Haarlem. Kan dat?

Leuk dat je zo enthousiast bent over Oost aan Zet. Dat zijn wij ook! In 2023 kan je ook in Schalkwijk meedoen aan Schalkwijk aan Zet. Kijk op www.schalkwijkaanzet.nl..

Kan ik een plan indienen als ik niet in Haarlem-Oost woon?

Ja, iedereen mag een plan op de website zetten. Dus ook als je bijvoorbeeld in Oost werkt of naar school gaat, maar er niet woont. Ook je leeftijd maakt niet uit. Houd er wel rekening mee dat je jouw plan, als het wordt gekozen, zelf moet uitvoeren.

Plan insturen

Waarom kan ik geen plan indienen na 15 oktober?

Je kan tot en met 15 oktober een plan indienen. Je kan de plannen nog wel tot en met 22 oktober liken. Zo hebben de mensen die een plan hebben ingediend nog een week om minimaal 50 likes te verzamelen om door te gaan naar de haalbaarheidscheck door de gemeente.

Wat gebeurt er met mijn plan als het op de site staat?

Na het uploaden van je plan heb je tot en met 22 oktober de tijd om campagne te voeren en likes te werven voor jouw plan. De gemeente checkt daarna alle ingediende plannen met 50 likes of meer op haalbaarheid en maakt op 27 november bekend welke plannen de stemfase in gaan.
Daarna hebben alle wijkbewoners van 16 jaar en ouder tot en met 10 december de mogelijkheid om op hun favoriete plannen voor de wijk te stemmen.
Half december 2023 worden de winnende plannen bekendgemaakt.

Ik heb een plan ingediend, maar ik wil mijn plan graag wijzigen. Kan dat?

Je kan je plan zelf aanpassen zolang er nog geen like is uitgebracht of een argument bij is geplaatst. Je moet hiervoor ingelogd zijn met het e-mailadres waarmee je je plan hebt ingestuurd.
Is er al wel op je plan gereageerd, maar wil je toch nog wat aanpassen? Mail dan naar oostaanzet@haarlem.nl en dan kijken we hoe we je kunnen helpen.

Hoe kan ik mijn ingediende plan op Oost aan Zet delen op mijn Facebookpagina, Twitter, WhatsApp, etc.?

Op jouw planpagina vind je rechts bovenaan onder het kopje ‘Deel dit voorstel’ knoppen om je plan te delen via Facebook, Twitter, WhatsApp en e-mail. Je kunt natuurlijk ook de URL (weblink) van je planpagina kopiëren uit de adresbalk van je internetbrowser, en deze zelf delen met wijkgenoten. Instagram biedt geen deelmogelijkheid; daarvoor moet je zelf een post aanmaken.

Verdwijnt mijn plan als ik op 22 oktober niet voldoende stemmen heb?

Nee. Ook na de campagnetijd blijft je plan op de site staan. Deze wordt dan opgenomen in het archief van geüploade plannen om anderen te inspireren. Op 31 maart 2024 (ongeveer drie maanden na de bekendmaking van de winnende plannen) gaat de website uit de lucht.

Plan uitvoeren

Hoeveel plannen worden uiteindelijk gerealiseerd?

Er is een budget van in totaal € 75.000,- voor heel Haarlem-Oost beschikbaar. Hoe meer plannen kunnen worden gerealiseerd, hoe liever. Probeer daarom je idee niet te groot te maken. Knip het eventueel in kleine, concrete deelplannen op. De ervaring in andere steden leert, dat kleinere plannen vaak meer stemmen krijgen dan grotere. Hoe meer kleinere plannen de meeste stemmen krijgen, hoe meer er dus kunnen worden uitgevoerd.

Van 'net niet haalbaar' naar 'haalbaar'

Een goed plan is het halve werk. Maar hoe stel je een goed plan op?
Al tijdens de haalbaarheidscheck gaan we na of je plan realistisch is. Als je plan met wat verbeteringen haalbaar kan worden gemaakt hoor je dat van ons voor je plan door mag naar de stemronde.
Creatieve Muggen, een onafhankelijke groep van deskundige Haarlemmers op allerlei gebieden, organiseert op 2 november een speciaal spreekuur (op afspraak) om je plan samen met jou te verbeteren.

Als je plan wordt gekozen, moet je het zelf binnen 1 jaar uitvoeren. Maar ik weet niet of ik dat kan!

Jij bent de baas van jouw plan, maar het staat je natuurlijk vrij om hulp te zoeken. Bij je buren, de wijkraad, je ouders of anderen in je omgeving. Samen doen is altijd leuker dan in je eentje aan de slag gaan.
Als je dat wil kunnen wij je ook koppelen aan een adviseur die je verder kan helpen.
We bieden de bedenkers van de gekozen plannen in januari ook een adviesgesprek aan met Creatieve Muggen, een onafhankelijke groep Haarlemmers met allerlei professionele achtergronden, die -als je dat wil- jou helpen om je plan helemaal startklaar te maken.

Als een gekozen plan in 2024 toch niet haalbaar blijkt: wat dan?

Stel: je plan wordt gekozen en tijdens de uitvoering blijkt dat het door allerlei omstandigheden toch niet kan worden uitgevoerd. Het budget dat we voor jouw plan reserveerden gaat dan door naar een volgend plan op de stemranglijst. Zo komt het geld toch in jouw wijk terecht.

Liken/reacties geven

Is liken hetzelfde als stemmen?

NEE!
Liken van een plan (een duimpje geven) betekent dat je het leuk zou vinden als het plan wordt uitgevoerd. Plannen met 50 likes gaan in oktober door naar de tweede ronde. Dan checkt de gemeente of het plan ook echt haalbaar is.

Haalbare plannen gaan in november door naar de stemronde. Elke bewoner van Haarlem-Oost van 16 jaar en ouder krijgt daarvoor een persoonlijke stemcode thuisgestuurd. Pas als er is gestemd weten we welke plannen door de wijk zijn gekozen om te worden uitgevoerd.

Waarom heb ik 50 likes nodig om mijn plan door te laten gaan naar de volgende ronde?

De gemeente vindt het belangrijk om te weten of mensen in de wijk het plan zien zitten. Bij 50 'duimpjes omhoog' gaat een plan daarom door naar de volgende ronde (de haalbaarheidscheck).
Ook vragen we bewoners (als ze dat willen) te reageren op de plannen door middel van argumenten voor en tegen.

De argumenten uit de wijk en de likes geven ons een goed beeld van hoe de wijk tegen je plan aankijkt. En ze kunnen jou helpen om je plan nog beter te maken.

Waarom kan ik in de eerste ronde niet tegen stemmen?

In de eerste ronde mag iedereen een idee op de website plaatsen. Ideeën met 50 likes of meer beoordelen we in de tweede ronde.
Een like is dus geen stem: het bepaalt alleen maar of we het plan in de tweede ronde gaan checken. Of het veilig is, of de buurt het een goed plan vindt, of het juridisch mag, of het binnen de spelregels van Oost aan Zet past. Als een idee de check doorstaat gaat het door naar de derde ronde. Pas in die ronde stemmen de wijkbewoners op ideeën, die zij volgend jaar willen hebben uitgevoerd.
Als je een goede reden hebt waarom je iets een slecht idee vindt kan je dat bij 'Argumenten tegen' zetten.

Wat is het verschil tussen liken en een argument plaatsen?

Als je een plan leuk vindt geef je het een like. Je klikt dan op het duimpje rechtsboven in het vlak naast de foto. Je like wordt dan opgeteld bij het aantal eerder gegeven likes. Bij 50 likes of meer gaat het plan door naar de tweede ronde (haalbaarheidscheck).
Voor een like vragen we naar je postcode.

Als je (serieuze, inspirerende, aanvullende) ideeën voor of tegen het plan hebt geef je een argument. Dat kan je onderaan de pagina van het plan doen. Voor een argument vragen we naar je e-mailadres.

LET OP: liken is niet stemmen! Stemmen kan in de stemronde (november/december) op plannen die de haalbaarheidscheck hebben doorstaan.

Kan ik ook een like uitbrengen zonder argument?

Ja, dat kan zeker! De meeste mensen doen dat ook. Voeg alleen een argument toe als je denkt dat dat nuttig is voor het idee. Argumenten die op de persoon spelen, onjuiste informatie verspreiden of beledigend zijn verwijderen we.
Voor het toevoegen van een argument moet je trouwens inloggen, voor het geven van een like hoef je alleen je postcode in te vullen.

Hoe vaak kan ik een plan liken?

Je kan een plan maar 1 keer liken. Je kan wel meer verschillende plannen (1 keer) liken.

Ik vind meer plannen leuk. Kan ik die allemaal liken?

Ja. Je kan meerdere plannen liken. Elk afzonderlijk plan kan je maar 1 keer liken.

Tot wanneer kan ik een plan liken?

Je kan een plan tot en met zondag 22 oktober liken. Daarna begint de haalbaarheidscheck voor plannen die 50 of meer likes hebben behaald.

Mag ik liken of stemmen als ik niet in Haarlem-Oost woon?

Liken van plannen kan door iedereen met hart voor Haarlem-Oost. Dat kan tot en met 22 oktober.

Stemmen op plannen die zijn getoetst op haalbaarheid kan alleen door bewoners uit Haarlem-Oost van 16 jaar en ouder. Zij krijgen daarvoor in november 2023 een persoonlijke code thuisgestuurd.

Hoe kan ik zien of ik een plan heb geliked? En kan ik een like nog intrekken?

Als je op het 'duimpje-omhoog'-symbool naast de foto van een plan hebt geklikt, wordt het balkje groen. Dan telt jouw like mee in de teller. Als je nog een keer op het symbool klikt, wordt het balkje weer blauw. Je like is dan ingetrokken en telt niet meer mee. Je kan een plan maar 1 keer liken.

Kan ik mijn eigen plan liken?

Ja, je kan je eigen plan 1 keer zelf liken.

Ik heb een argument ingediend, maar ik wil mijn mening veranderen. Kan dat?

Ja, dat kan. Door opnieuw op de knop 'voor' of 'tegen' te klikken kun je je reactie aanpassen of ongedaan maken. Nadat je een argument geplaatst hebt, kun je deze wijzigen of verwijderen via de iconen in de rechterbovenhoek.

Stemmen

Is liken hetzelfde als stemmen?

NEE!
Liken van een plan (een duimpje geven) betekent dat je het leuk zou vinden als het plan wordt uitgevoerd. Plannen met 50 likes gaan in oktober door naar de tweede ronde. Dan checkt de gemeente of het plan ook echt haalbaar is.

Haalbare plannen gaan in november door naar de stemronde. Elke bewoner van Haarlem-Oost van 16 jaar en ouder krijgt daarvoor een persoonlijke stemcode thuisgestuurd. Pas als er is gestemd weten we welke plannen door de wijk zijn gekozen om te worden uitgevoerd.

Mag ik liken of stemmen als ik niet in Haarlem-Oost woon?

Liken van plannen kan door iedereen met hart voor Haarlem-Oost. Dat kan tot en met 22 oktober.

Stemmen op plannen die zijn getoetst op haalbaarheid kan alleen door bewoners uit Haarlem-Oost van 16 jaar en ouder. Zij krijgen daarvoor in november 2023 een persoonlijke code thuisgestuurd.

Staat het bedrag wat iemand voor zijn plan vraagt vast?

Ja. Als je voor een plan stemt, dan stem je ook voor het bedrag dat de plannenmaker daar zelf voor heeft gevraagd. Je kan dus niet voor een hoger of een lager bedrag stemmen.

Wie mogen er allemaal stemmen?

Iedere inwoner van Oost, die tijdens de stemperiode 16 jaar of ouder is, krijgt een persoonlijke stemcode thuis. Daarmee mag je stemmen op je favoriete plannen tot een totaalbedrag van 75.000 euro.
Je mag op meerdere plannen stemmen, zolang je dus maar niet over de 75.000 euro heen gaat.

Ik heb moeite met digitaal stemmen. Wat nu?

Bewaar in ieder geval je stemcode!
Neem contact met ons op via oostaanzet@haarlem.nl. We zoeken dan samen met je naar een oplossing.

Over de website

Waarom heb ik geen wachtwoord nodig?

Uit gebruiksvriendelijkheid en veiligheid werkt deze site met een inloglink. Je hoeft dus geen wachtwoord te onthouden om toegang te hebben tot de site. Bovendien vinden wij het veel veiliger om geen wachtwoorden op te slaan van onze gebruikers. Op die manier kunnen wij de privacy het beste waarborgen.

Hoe veilig is deze site?

De gemeente neemt beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken. Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Lees dan onze privacyverklaring.

Waarom moet ik een nieuwe link aanvragen als ik uitlog?

Voor je eigen veiligheid slaan we geen accountgegevens op. We werken met een eenmalige inloglink die 48 uur geldig is. Als je niet uitlogt kan je daarna direct terecht op de website. Log je uit, dan is de link verlopen en hebben we geen gegevens meer van jou. Wel zo veilig!

De site werkt niet goed. Waar moet ik dit melden?

Vervelend dat de site niet werkt. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL (weblink) van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Ik zie een vreemde afzender in een e-mail van Oost aan Zet. Klopt dat?

Het e-mailadres van Oost aan Zet is e-mail. Ons team krijgt die mails binnen en beantwoordt ze ook. Soms krijg je een automatisch aangemaakte mail, bijvoorbeeld als bevestiging dat je plan is ontvangen. Dan is het e-mailadres noreply@openstadhaarlem.nl.

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar oostaanzet@haarlem.nl. De beheerders van Oost aan Zet beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk!

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren